top of page

Na co myslet před pořízením nádrže na dešťovku

Nádrže na dešťovou vodu jsou v posledních letech velmi populární, nejenže jsou prakticky velmi ekologické, šetří i vaši peněženku. Na trhu je nepřeberné množství druhů a variant. Její nákup je proto dobré promyslet. Proto přinášíme několik základních doporučení, která je potřeba zvážit, než si pořídíte vlastní nádrž na dešťovou vodu.


Nádrž na dešťovou vodu

Nechceme tvrdit, že kovovému barelu pod okapem odzvonilo, ale podzemní nádrže na dešťovku toho umí podstatně více. Podívejme se nejdřív podívat na hlavní výhody.


  • Díky velkému objemu zadrží podstatně více vody, která vystačí i po delší období sucha.


  • Voda se v nádrži kazí podstatně méně než například v IBC kontejneru. Je chráněna před slunečními paprsky a teplem


  • Vodu tak lze využít na více způsobů, než jen zalévání zahrádky. Můžete s ní splachovat, pokud je filtrovaná tak s ní třeba prát anebo ji využívat k běžnému úklidu.


  • Dešťová voda je vhodná k zalévaní rostlin. Na zahradě i v domácnosti. Neobsahuje minerální látky ani chlór. Je tedy přirozeně měkká a skvěle se tak hodí k praní prádla. Nebudete potřebovat takové množství prášku a vaše pračka vám také poděkuje.


  • Výrazně snížíte odběr pitné vody z vodovodu. To je nejenom ekologické, ale také ušetříte peníze.


Prvním důležitým faktorem je velikost nádrže. Je asi jasné, že první co je potřeba si uvědomit je, na co vše chcete vodu z nádrže používat a v jakém množství. Velikost nádrže také ovlivní fakt, jak rychle se dokáže plnit. Tím myslíme velikost střechy a množství srážek v dané lokalitě. Obecně platí, že pokud budete využívat vodu z nádrže pro zalévání a také jako šedou vodu v čtyřčlenné rodině, je potřeba počítat minimálně s objemem 5 – 6 metrů krychlových. Nejlepší je vše prodiskutovat s realizátorem stavby nebo projektantem.


Máte dostatečnou nadzemní plochu? Nádrž sice na pozemku nezabere prakticky žádné místo, ale musí se nacházet na vašem pozemku. Zároveň s tím, dle platné vyhlášky č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“, je třeba umístit nádrž minimálně dva metry od sousedova pozemku.


Pokud chcete dešťovku využívat jako šedou vodu, budete potřebovat zdvojené potrubí. Ať už se jedná o praní prádla nebo splachování. Dešťová a pitná voda musí být z hygienických důvodů striktně oddělena. A také je třeba mít k těmto zařízením přivedenou vodu nepřetržitě (může se stát, že dešťová voda v nádrži dojde). Pokud by byla napojena pouze na dešťovou vodu, nemohli byste splachovat nebo prát. Řešením samozřejmě může být využití vody ze studny, stejně se však bude jednat o zdvojení potrubí.



Podzemní nádrž na vodu


Myslete nejen na umístění nádrže, ale také na bezpečnostní přepad a případný vsakovací koš. Ve chvíli, kdy budou ve vaší lokalitě vydatně deště, může se nádrž jednoduše přeplnit. Pokud byste neměli bezpečnostní přepad, mohou být následky velmi špatné. Přepad a vsakovací koš zajistí, že nádrž nepřeteče a přebytečná voda se vsákne na vaší zahrádce.


U nově vystavěných budov nehrozí riziko kontaminace dešťové vody střešní krytinou. Ta totiž může významně ovlivnit její kvalitu. Tašky, gumové střechy nebo dřevěné kvalitu vody nijak neovlivní. Eternit však již může být problém, protože obsahuje karcinogenní látky. Stejně tak střechy kovové nebo natírané barvou.

Comments


bottom of page